Název projektu Zažila jsem domácí násilí
Podpořili AVAST
Období realizace 2018 – 2019
Náklady na realizaci 120 000 CZK

Cílem projektu podpořeným Nadačním fondem AVAST v rámci výzvy Spolu se zaměstnanci bylo na přelomu roku 2018 a 2019 vytvoření publikace s podtitulem „zažila jsem domácí násilí“.

Publikace s titulkem A já jsem ho milovala obsahuje skutečné příběhy našich klientek, které nám daly svolení se zveřejněním. Tyto příběhy jsou pro naše současné klientky nesmírně důležité, protože kombinují úlevné uvědomění ve smyslu “nejsem v tom sama”, naději, že “se to dá zvládnout” a inspiraci “tohle by mi taky mohlo pomoci”. Popsané příběhy jsou upřímné zpovědi, které mají pro vyprávějící terapeutický účinek. Když už si hrdinky našich příběhů musely sáhnout na dno, což se změnit nedá, mohou své zkušenosti předat a třeba navést jinou ženu, aby neopakovala stejné chyby nebo nefunkční postupy.

Odborné sociální poradenství spolku ROSA je založené na principu “žena pomáhá ženě”. Publikace A já jsem ho milovala je esencí tohoto přístupu, obohacenou o rozměr, že pomáhající se může stát každá z nás. Tato publikace navázala na úspěch souboru příběhů, vydaných v roce 2003 pod názvem “Přežila jsem… Výpovědi týraných žen”. Tato publikace vynikla mezi všemi svým úspěchem u klientek. Neměli jsme již k dispozici žádný výtisk, přitom potřeba povzbudit, dodat sebedůvěru a pocit, že se dá násilný vztah ukončit, je pořád nesmírně aktuální.

Klientky potřebují slyšet, že představa života bez násilí je reálná. Projekt umožňuje i “obyčejným” ženám, aby v pozitivním smyslu ovlivnily život dalších žen. Je to projekt, pomáhající jak našim současným klientkám, tak umožňující našim bývalým klientkám, aby se se svými životními zkušenostmi lépe vyrovnaly. Publikace je plná bolesti, ale i porozumění, naděje a sebepřijetí.

PODPORUJÍ NÁS